ILO- Et viktig bidrag til en bedre verden



Mange har de siste månedene spurt meg om hva Geneveskolen er og hva ILO er og hvorfor jeg er på  ILO-kongressen disse ukene. Det skal jeg prøve å formidle i denne bloggen fra Geneve. Håper du liker den?

Nina Hanssen, APFs forbundsleder


La oss starte med en liten intro om hva ILO er. ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivsspørsmål, ILO. Organisasjonen ble etablert i 1919 som en del av fredsslutningen etter første verdenskrig. Samarbeid og et forpliktende internasjonalt lovverk var viktig for å regulere den internasjonale konkurransen. Så begrunnelsen for opprettelsen av ILO var således både sosialt, politisk og økonomisk motivert.  


Universell og varig fred kan kun oppnås hvis den er tuftet på sosial rettferdighet.(ILO konstitusjon, 1919) 


ILO er en eldste organisasjon i FN familien og den eneste trepartsorganisasjonen, der både regjeringene, arbeidsgiverne og arbeidstakerne sitter i styret.  I 1947 opprettet Norge også Den norske ILO komiteen for å drøfte alle spørsmål av relevans for ILO-arbeidet. Komiteen består av de åtte hovedorganisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, skipsfartsorganisasjoner når dette er tema, samt myndighetene ved Arbeids- og sosialdepartementet (som leder komiteen), Utenriksdepartementet, Arbeidstilsynet, og Næringsliv- og fiskeridepartementet. FN-sambandet deltar også i komiteens møter.  Den store årlige arbeidskonferansen holdes på FNs hovedkvarter i Geneve i juni. Da reiser alltid partene i arbeidslivet fra Norge ned med en stor delegasjon og deltar aktivt i forhandlingene.

I dag (mandag) startet den 106.arbeiderkongressen i Genève, Sveits med deltakere fra både regjeringer, arbeidsgiver og arbeidstakerdelegater fra ILOs 187 medlemsland. 
Geneveskolen 2017 

Generaldirektør Guy Ryder i ILO hadde i sin åpningstale fokus på hvordan man skal klare å nå FNs mål om en bærekraftig utvikling. Blant annet understreket han at det er viktig at regjeringer støtter 2016 Paris-avtalen om klima.Et annet viktig tema som skal diskuteres på årets kongress er situasjonen for de  migrantarbeidere i verden.

Som en av LOs representanter på Geneveskolen 2017 fikk jeg lov å delta på både åpningen og på flere møter for arbeidstakerne i dag. 
Jeg er takknemlig både fordi Else Marie Osmundsen tipset meg om denne unike muligheten for norske tillitsvalgte. Mie har en lang karriere bak seg, både i Lærerlaget, LO og ILO.  Hun var med å stifte Elevorganisasjonen, der tidligere tillitsvalgte, som har deltatt på Geneveskolen, jevnlig møtes for å diskutere internasjonale arbeidslivsspørsmål. Jeg er også takknemlig for at jeg fikk delta på Geneveskolen som APFs representant. Jeg ser fram til å lære masse og også formidle det jeg lærer videre. 

Fokus på migrantarbeidere
Et annet viktig tema som skal diskuteres på årets kongress er situasjonen for de mange millioner migrantarbeidere i verden. Den økonomiske turbulensen i verden etter finanskrisa i 2008 kombinert med migrasjon og global handel har  ført til høy arbeidsledighet samt økt press på arbeidsrettigheter og ordninger for sosial beskyttelse. Dette er bare en del av det som skal diskuteres  den neste uka i en av komiteene som jobber under kongressen. 

Fakta om ILO:

  • ILO er FNs særorganisasjon for arbeidslivet skapt for å bedre levevilkårene, arbeidsforholdene og arbeidsmuligheten verden over. 

  •  I 1959 fikk organisasjonen Nobel fredspris.

  •   Ledes av Generaldirektøren som velges for 5 år
         900 jobber med utviklingsprogram i ulike land
         ACTRAV og ACT/EMP fungerer som sekretariat og sekretærer for grupper og komiteer under ILC
Les mer om ILO og kongressen her: 
ILOs hjemmeside




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Geneveskolen- et kinderegg for nordiske fagforeningsfolk

Journalistens viktigste bok