Likelønn gir vekst

Jeg og Arash fra Sverige
I dag har ILOs internasjonale arbeidskonferansen “World of Work” satt av en hel dag for å diskutere hvordan vi skal forbedre situasjonen for kvinner i arbeidslivet. Hele tre kvinnelige presidenter her i Geneve i dag  for å dele sine erfaringer.
 
Source: World Employment and Social Outlook – Trends for Women 2017. Participation rates and gaps for 2017 are projections
Det er lett å bli “starstrucked” når man vandrer rundt i FN og ILOs bygninger denne uka. Det er mange kjente og innflytelsesrike personer fra regjeringer, fagforeninger og fra arbeidbeidsgiversiden som deltar i forhandlingene og i de aktuelle arrangementene her. I dag deltok president Marie-Louise Coleiro Preca fra Malta, president Ameenah Gurib-Fakim fra Mauritius og president Bidva Devi Bhandan fra Nepal for å holde innlegg i plenumssalen her. De delte  sine erfaringer som kvinnelige ledere og fortalte om situasjonen for  kvinner i sine respektive land. 

Jeg har skrevet det i tidligere blogger men gjentar det gjerne:  Det beste med å få muligheten til å væree tilstede  på ILOs årlige arbeidskonferanse er all oppdatert informasjon som finnes om arbeidslivet her og ikke minst menneskene som er her og er tilgjengelig for oss. 
Geneveskolen 2017

Vi som deltar på Geneveskolen har lange arbeidsdager og har prosjekter å fullføre. Det er særlig utfordrende i det varme været her denne uka. Men selv om svetten renner og vi jobber til langt på natt, føles det veldig meningsfylt.  Og alle 28 medstudenter møtes hver morgen klokken 9 i “workers group” der alle arbeidstakerorganisasjoner fra hele verden deler erfaringer og tanker om arbeidet i de ulike komiteene som jobber. Det er fascinerende å følge prosessene fram til vedtakene fra innsiden. I morges diskuterte man blant annet utfallet av arbeidet i komiteen om migrasjonsarbeidere som jeg har fulgt i mange dager og som jeg vil dele mer om på lørdag når konferansen er over. 

Paneldebatt om likelonn
men i dag var det  kvinner i arbeidslivet som sto på dagsorden i den store plenumssalen. Blant annet Sharan Burrow,  generalsekretær i International Trade Union Confederation (ITUC), Linda Kromjong, generalsekretær, International Organisation of Employers (IOE),  Kevin Coon, som leder the Global Policy Committee, Baker McKenzie Myrna Cunningham, styremedlem i Association for Women’s Rights in Development (AWID) og  Rehema Ludanga,  leder for Tanzania Union of Industrial and Commercial Workers. Det var også mulighet fra salen å stille spørsmål og det var interessant å få et større internasjonalt perspektiv på dette arbeidet. 

Stort potensiale
Blant annet diskuterte man en rapport om likelønnsutviklingen de siste årene i verden. Fortsatt tjener kvinner langt mindre enn men de fleste steder og det er fortsatt overvekt av menn i arbeidslivet. En ny ILO-rapport vkonkluderer med at det å hjelpe kvinner med å få tilgang til arbeidsmarkedet er et viktig første skritt. I 2014 gjorde G-20-lederne et vedtak  om å jobbe for å redusere gapet mellom menn og kvinner i arbeidslivet med 25 prosent innen år 2025. Rapporten som ble presentert i dag sier at dersom dette målet ble realisert på globalt nivå, har det potensial for å bidra til hele USD 5,8 trillion dollar til verdensøkonomien. Dette kan også låse opp store potensielle skatteinntekter. For eksempel kan globale skatteinntekter øke med US $ 1,5 billioner, mesteparten av det i vekst (US $ 990 milliarder) og utviklede land (US $ 530 milliarder kroner), rapporterte rapporten. Et sentralt funn i denne rapporten er at hvis man reduserer lonnsgapet mellom kvinner og men sa vil dette gi betydelige økonomiske fordeler når det gjelder BNP-vekst, samtidig som det forbedrer den enkelte velferd i flere dimensjoner.

Flere arbeidsledige kvinner
Rapporten forteller ogsa at arbeidsledighetsnivået er fortsatt høyere for kvinner enn men. Globalt er arbeidsledigheten for kvinner på 6,2 prosent i 2017, noe som representerer et gap på 0,7 prosentpoeng fra mannsledigheten på 5,5 prosent.  Steven Tobin, hovedforfatter av rapporten, sier at kvinners deltakelse og mangel p[ muligheter I arbeidslivet er  påvirket av en rekke faktorer, blant annet diskriminering, utdanning, ubetalt omsorgsarbeid, arbeidsfamiliebalanse og sivilstatus. Han mener ILOs medlemsorganisasjoner må begynne med å endre holdninger til kvinners rolle i arbeids- og samfunnsverdenen.
“Altfor ofte faller utenfor arbeidslivet fordi det I enkelt samfunn fortsatt anses som  "uakseptabelt" for en kvinne å ha en lønnet jobb,
Direktesending fra panelldiskusjon: http://www.ilo.org/ilc/ILCSessions/106/lang--en/index.htm

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Geneveskolen- et kinderegg for nordiske fagforeningsfolk

Journalistens viktigste bok